Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research

Jinqiao Medical Innovation Centre,
Shanghai

Strategically located in one of Shanghai’s most bourgeoning economic zones, this centre would be the venue for many entrepreneurial and large corporate medical, pharmaceutical and equipment companies. Inspired by the delicate diffusion of light in a prism, the majestic buildings emphasise energy and light to reflect the importance of the healing process and evolution of medical research. Extending the existing landscape of the site and connecting it with the movement and flow of water, the design features selectively positioned towers to provide optimum access to sunlight and views.

 

Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section
Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section

Masterplan

The design team started with an analysis of the proposed site’s local and regional context. We examined the overall Pudong area and its relationship to the Jinqiao Free Trade Zone. One of the main aims was to create a hub that would provide a full and enriched purpose to the neighbouring region.

Metaphorical rays of light become guiding principles on site. The complex interactions define the pathways and drive the placement of the ground level programmatic elements and site amenities.   

The site boundaries of T17 established a natural arrangement for building and open spaces. The main towers and hospital are located near the prominent street front, leaving open, interior, green space, connecting to the existing neighbouring building and sunken plaza.

Architecture

A large percentage of the area is Grade A office R&D space for all businesses related to the medical field, but not necessarily scientific in nature. Incubation areas are the next biggest component, as they are central to research and development. The third largest component is heavy labs that go hand-in-hand. Inspired by selenite crystals that are only able to form while submerged in water, we envisioned this fluid quality of water as a source that unites all elements for the podium design across Plot T17. 

Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section
Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section

The innovation tower and the hospital are linked through a common podium with functions for conference hall and exhibition. The same fluid design carries over to the podium of the incubation tower with functions of street front retail and service for its occupants.

The façade concept for both towers on T17 is derived from the overall project concept of crystalline prisms. The towers in itself embody the form and function of a prism. The form is expressed through clean lines and transparent exterior cladding. Fritted patterns evoke the soft migrating qualities of light rays emanating from the prism.

Interior design

The office tower lobby embraces the exterior cladding’s clean lines and multi facets. The office central atrium creates a cohesive identity for the workplace. Collaboration areas just outside of the incubator zone fostering creativity and partnership.

Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section
Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section

Landscape

Tall towers clad in glass of varying patterns are in essence a prism. They reflect light off the surface and refract light through its beautiful interior. The contents of these towers promote growth and innovation to form this shining anchor on the overall project site. The physical /metaphorical rays of light emanating from these towers form the natural landscape and site integration between all phases.

Our site is situated on a major intersection, so to create a sense of serenity and seclusion, large structural shady species of trees are selected for the site boundary. The central courtyard will carry through the site with soft curving lines of grass fields and circular reflecting pools. This gesture enables pedestrian flow across the site. The healing garden and green roof terrace are equally integral to the design, providing healing and soothing properties.

Emphasising energy and light to reflect the evolution of medical research section

Sustainability

Key sustainability features include indoor environmental quality, energy efficiency, water saving, sustainable materials, sun exposure and daylight analysis. 

  • Status Competition
  • Location Shanghai

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.