An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities

Marvell,
Shanghai

From enhancing connectivity and flexibility, to employee comfort and brand messaging, the new Shanghai Innovation Centre for Marvell located in the Zhangjiang Hi-Tech Park in Pudong had many goals. The most important, however, was to create a holistic balance of ‘eat, live, work and play’ activities.

An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section
An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section

A vertical neighbourhood

When designing this project developed for an international competition, we considered the primary factors that would define this space as engaging, active and successful. In conceiving the external form, we first studied the surrounding area of the tech park that specialises in R&D, pharmaceuticals, life sciences, software and IT industries.

Exploring the existing structures and proposed new developments, we also payed close attention to the unique topography of the region. The terrain in this part of Shanghai features very flat land forms crisscrossed with numerous natural water features and man-made canals, forming many “islands” of discreet spaces. Our concept envisioned the construction of a pair of towers to form a vertical landscape and neighbourhood, an ‘urban highland’ amongst the islands.

Façade inspiration

The façades are inspired by the materials currently in use at Zhangjiang Hi-Tech Park, such as aluminium and glass. For durability, we selected materials with an inherent colour that develop a rich patina over time, like copper and wood. These materials are employed in a variety of ways to echo their surroundings while solving modern technological building problems, such as the control of moisture and water vapour, the minimisation of solar gain and other issues relating to sustainability.

 

An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section
An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section

The main external features on the façades are the extruded fins. Representing abstraction of the traditional Chinese fan, their punched, perforated openings allow light and views to come into the glass façades while shielding them from the harshest of rays from the sun. These fins enhance and emphasise the verticality of each tower and provide the necessary impact.

An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section

Chinese landscapes

Our landscape concept is an abstract recreation of the essential elements of classical Chinese landscape design: water features, stones, trees, flowers, winding paths with framed views combining both man-made features and naturalistic plantings. This creates interesting forms, shapes, textures, colours and experiences throughout the year.

An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section

Striking a balance

Open and transparent, the interior provides staff with a dynamic sense of space, while a host of ‘eat, live, work, play’ activities help ignite and inspire creativity. Comfortable and creative, the space provides zoning for different activities, formal and informal.  Materials and forms are chosen to evoke nature, promote a healthy lifestyle and increase collaboration.

The Level 4 bridge spanning the east and west wings creates horizontal and vertical connection points in each building. The transparent sky lifts and fully glazed sky lobby allow natural light to flood the spaces through generous glass surfaces.

The Level 3 sky lobby acts as the main connecting hub linking the office zone to the central communication and collaboration areas comprising a canteen, a wellness centre, and a meeting centre. Travelling up the atria, vibrant interaction and collaboration spaces unfold to foster feelings of togetherness and community.

An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section
An innovation centre that balances ‘eat, live, work, play’ activities section

Sustainability

Envelope analysis, solar treatment, greenspace, energy modelling reduction and generation, water efficiency, efficient lighting and LEED analysis are all part of this project’s sustainability considerations.

  • Status Competition
  • Area 32,292 sq-ft
  • Location Shanghai

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.