Connecting a business with the world

Masan Group,
Singapore

Masan, whose interests lie in banking, mining and food, conceived of their Singapore office partly to bring Masan to the world, and partly to bring the world to them. The office would be a first point of contact for people aspiring to join this young and unconventional firm. The finished design makes its impression the moment one steps out of the lift. The reception area is expansive, with two-thirds of its area covered by a shimmering water feature. Masan logos evocatively break the water’s surface like stepping stones.

Connecting a business with the world section
Connecting a business with the world section

With Masan’s operations becoming increasingly international, the office would also be a convenient base for the CEO and partners. This necessitated the inclusion of a conference room and two smaller meeting spaces in the design. Other functional necessities in the brief were an open-plan work space for approximately 10 staff, and a small number of enclosed offices.

Connecting a business with the world section

Also floating on the water feature is the conference room, a simple transparent glass-encased space atop a timber ‘raft’. The water feature – as well as the office’s outside view over the bay – refer directly to Masan’s origins in Ho Chi Minh City along the Mekong River. Here, the design’s painstaking attention to detail and finish is at its most impressive: to make a near-seamless transition between floor and water, just 3mm separates the two elements.

Connecting a business with the world section

The same origins are literally just below the surface everywhere in this otherwise contemporary, sharply-defined environment. Structural columns throughout the space feature ‘peeled back’ sections inset with relief panels with patterns echoing the geometry of the company logo. As well as providing a constant reminder of the firm’s heritage, they add a touch of textural contrast to the office’s balanced palette of neutral wood, stone and transparent glass.

  • Status Completed
  • Area 5,033 sq-f
  • Location OUE Bayfront, Singapore
  • Photographer Owen Raggett

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.