Enhancing innovation with a masterplan to reflect a new business vision

SAIC,
Shanghai

Stepping into the next century of innovation, SAIC’s design acts as a vehicle to integrate its people into the future. This masterplanning project combines landscape planning and building repurposing on a new site with a scale and flexibility that provides a bigger picture perspective of the change in business vision, ways of working and management.

This project was developed for an international competition.

Enhancing innovation with a masterplan to reflect a new business vision section
Enhancing innovation with a masterplan to reflect a new business vision section

Inspiring innovation

The client wanted to create a workplace to inspire its people to design innovative automotive products and instil a deeper pride in the brand. The existing campus had grown organically, featuring an assortment of under-used buildings unconnected in purpose or aesthetics. This required demolishing, rebuilding, renovating and linking these buildings.

Designing with purpose

Visited by thousands of employees and suppliers daily, and preceded by a large variety of simultaneous, complex processes and flows of people, equipment and hazardous materials, the site addresses multiple purposes by incorporating a one-layer system and people mover on its second floor to interlink each building.

The first floor is reserved for equipment, waste materials and goods flow, while at the centre is the brand “nucleus”, a vast area dedicated to exhibitions, product displays and other prominent events. As one of three core anchor points to the space, the “nucleus” is linked to a new entrance, an Innovation Centre and a parking area. An additional infrastructure building and office tower can accommodate further future expansion requirements.

Sustainability

Sustainability was integrated into the design of the new facades for all existing buildings. Poor lighting and heat issues were resolved, bringing new purpose to existing structures. In addition, a common façade element ties together all buildings as part of a single campus, with a heat rejection strategy that incorporates vertical fins to block external radiant heat and allow the indirect lighting from the North to illuminate interior spaces.

Other sustainability strategies such as energy recovery systems and solar array are also deployed. Furthermore, through an in-depth study of employees and their behaviours, we have been able to address a variety of building needs, such as better response to the peaks and valleys of occupancy. Understanding this diversity improves space efficiency and further reduce energy wastage by occupants.

The new design implements a high-tech and agile work environment that is an eye-opener on the future of the fast-developing Chinese automotive industry.

Enhancing innovation with a masterplan to reflect a new business vision section
  • Area 538,213 sq-ft
  • Location Shanghai

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.