Revitalising community and championing healthcare excellence

Shanghai United Family Hospital

In 2019, after 15 years in operation, Shanghai United Family Hospital - the first United Family Healthcare (UFH) facility in Shanghai - relocated to a historic neighbourhood in Changning District, where old residential communities meet new development.

Following the completion of the UFH Guangzhou Hospital and Shanghai United Family Pudong Hospital, the project demonstrates another successful collaboration between M Moser and UFH. Combining expertise in architecture, interior design and MEP engineering, the team has created a JCI-standard facility, supporting UFH’s goal to provide premium, comprehensive healthcare services.

 

Revitalising community and championing healthcare excellence section
Revitalising community and championing healthcare excellence section
Project highlights
  1. Combining multi-disciplinary expertise to create a refreshing healthcare facility. The space elevates its surroundings to support regional urban regeneration objectives.
  2. A planned circulation system meets stringent medical and safety requirements. Rigorous performance simulation and energy-use studies enhance space planning and energy efficiency.
  3. By applying four key principles of interior design, the team has created a human-centric, healing environment.

For more detailed information on this project, please scroll below.

Elevating sense of community

Consisting of two four-floor, mixed-use buildings constructed in 1992, the site had been modified into a range of forms over past decades, creating an unsettling impression on the community.

Leveraging expertise in architecture and interior design, M Moser took the opportunity to transform the site into a modern healthcare facility to support the area’s urban regeneration goals. The new architecture not only supports world-class healthcare services, but establishes a compelling form to elevate its surroundings.

Revitalising community and championing healthcare excellence section
Revitalising community and championing healthcare excellence section

The new façade combines a variety of materials to create a dynamic building exterior and emphasise warmth. GRC panel walls envelope the facility, featuring customised patterns of the Chinese character “回”( “to revolve”), to symbolise the pursuit of service excellence and endless blessings to patients.

Thermal insulation materials have been adopted to provide environmental protection and minimise energy use. Aluminium panels have been installed at the top of the building, featuring round corners and louvers to soften the existing buildings, while concealing all roof equipment.

Optimising the medical process

An effectively designed circulation system creates distinct patient, staff and logistics flows, meeting medical safety requirements. Staff were engaged in rigorous medical planning studies to ensure the solution was highly responsive to complex functional needs.

Addressing site circumstances, patients’ wards have been prioritised on upper levels to increase access to natural light and reduce energy consumption. To improve space planning, rigorous daylighting performance simulation and energy use studies have been undertaken.

Revitalising community and championing healthcare excellence section
A human-centric, healing environment

To address the complex needs and emotions of patients, visitors and staff, four key principles have been applied to create a healing, mood-enhancing interior; curves, nature, mood-driven details and human-scale considerations.

  • Curves have been applied on surface edges to lend softness, warmth and a sense of care.
  • Mood-driven details including pastel colour palettes create a homely experience, while customised graphic patterns (featuring Shanghai’s City Flower, white magnolia), reduce stress and provide creative wayfinding.
  • Natural elements including wood, have been prioritised to enhance familiarity and improve healing.
  • Human-scale considerations, including lowering the ceiling, enabling freedom of movement and incorporating indirect, warm lighting, enhance the human experience.

Patient wards have been planned spaciously to enhance comfort, respect privacy during medical procedures and enable users to enjoy the company of others. Detailing, such as customised patterns, soothing colour palettes and panels that conceal bedside medical equipment reinforce the experience.

Revitalising community and championing healthcare excellence section
Revitalising community and championing healthcare excellence section

Supporting UFH’s mission to provide comprehensive, integrated healthcare in a uniquely warm, caring, patient-oriented environment - the design incorporates rigorous medical planning, striking careful synergy to enhance the human experience. Designed to JCI-standards, the facility presents a proud, revitalised architectural identity in one of Shanghai’s oldest and most populated neighbourhoods.

  • Status Completed
  • Area 215,285 sq-ft
  • Completion date 2019
  • Location Shanghai

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Subscribe

Thanks, you're subscribed.