Creating elevating experiences for Titanians

With an international presence spanning more than 2,000 stores in over 30 countries, Titan is Tata’s largest consumer goods company. Characterised by its unique business model and long-standing contributions to employees and the wider community, its human-centric approach permeates all aspects of the business – including the design of its new headquarters in Bangalore.

Titan’s vision was to develop a dedicated place to support the expansion of its product ranges and enhance business growth. The new workplace not only creates elevating experiences and nurtures culture, but fosters warmth, energy and sense of belonging.

Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section

Supporting Titan’s long-term approach to valuing people, the site has been planned as a “mini-city” providing world-class facilities to offset its relocation from Bangalore’s Central Business District. Featuring a gym, fully-fledged cafeteria, crèche and more, the new workplace caters to a broad range of needs and is a magnet for talent attraction and retention.

Developing an enhanced experience for employees by blurring the lines between hospitality and the work environment, the new space encourages innovation, “flat hierarchy” and enhances productivity through flexible working.

We create elevating experiences for the people we touch and significantly impact the world we work in. We will do this through a pioneering spirit and a caring, value-driven culture that fosters innovation, drives performance and ensures the highest global standards in everything we do.”

- Bhaskar Bhat, Managing Director, Titan
Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section

A unique design language

M Moser helped to bring Titan’s vision to life by spearheading the workplace transformation with interactive workshops, interviews, focus group activities and design.

Titan’s corporate values played a significant role in determining the overall design language for the new campus, including: Total Customer Orientation, Employee Appreciation, Performance Culture & Teamwork, Creativity & Innovation, Passion for Excellence and Corporate Citizenship.

Speaking about the inspiration behind the design, Ramesh Subramaniam, Director for International Design revealed, “We took Titan’s six business values and translated them into something tangible, forming the basis of the design language; in this case, the defined form of a hexagon. This became the representative element connecting various spaces to create a symbiotic relationship between the build architecture and the collaborative workspaces within.”

Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section

Making an entrance

The entry spaces of the campus are designed using a natural palate of materials for a seamless transition as users approach the reception area. Simultaneously, an eclectic mix of materials and textures create a dynamic environment of meeting rooms, training spaces and an innovation centre to welcome visitors – thus fulfilling Titan’s values of customer orientation and employee appreciation.

Further translating the language of the surrounding landscape, the café evokes a warm, textural experience with colourful highlights, to emphasise and enhance the interactive environment

Creating elevating experiences for Titanians section

A network of collaborative work settings

Workspaces are initially defined by a hexagonal lighting feature enveloping the space and acting as a subtle reminder of the company’s values. An exposed ceiling strengthens the emphasis on height to create a stronger connection with the verandahs and the outdoor environment.

Enclosed areas such as meeting rooms, quiet rooms and cabins are designed as islands in a sea of work settings, enabling easy access to a variety of functional spaces that support the working day. Timber is used within these zones to add texture and warmth, while an infusion of colourful and natural materials serve to enhance the overall scheme, as well as define and demarcate various departments.

Creating elevating experiences for Titanians section

Embracing sustainability design

The design enables natural light to infiltrate the structure’s interiors, reinforcing the synergy between the interior and exterior. Lighting fixtures are aligned to flow with the building shape and the use of linear lights increase reach over workstations, enabling maximum “people comfort”. Ceiling fans enable the free movement of natural air, thereby discounting the need for air-conditioning and creating an ambient temperature throughout the workspace. Additionally, in order to reduce the project’s carbon footprint, most of the materials and design elements used are made in India.

Creating elevating experiences for Titanians section

The “jewel box”

The “jewel box”, takes its name from its form, enveloped in glass and floating over still water. Its interiors are defined by the use of stronger colour tones such as deep blues and browns, adding a level of sophistication to the space. A variety of innovative, lounge and meeting spaces create an inviting and hospitable area within. The Managing Director’s office echoes the “hospitality” theme with spectacular uninhibited view of the lake and surrounding edifice.

Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section
Creating elevating experiences for Titanians section

The space in-between

As a testament to the sustainable relationship between the building and the environment, the atrium spaces are a celebration of light and colours that depict nature. Sunlight is given an uninterrupted pathway from the skylight above to bathe the atrium in natural light. The inculcation of soft blue hues and highlights of yellow and green complete the portrayal of the sky, trees and, the sun breaking through.

Pioneering global design standards

Titan’s new headquarters speaks to the highest global standards of innovation and sustainability. This pioneering workplace pushes the boundaries of intelligent, human-centric design to set a benchmark in India and beyond.

  • Status Completed
  • Area 200,000 sq-ft
  • Completion date 2017
  • Location Bangalore
  • Photographer Purnesh Dev Nikhanj

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.