Designed and built for engagement

Medallia,
San Mateo

Medallia came to M Moser with a vision to create a healthy and interactive environment for its new headquarters in San Mateo, California. Capturing the business culture, keeping people connected and representing its global perspective and diversity would be key to the success of the project.


Designed and built for engagement section
Designed and built for engagement section
Designed and built for engagement section

The completed campus spans 210,000 sq ft and is comprised of two light-filled towers, each four-stories high and connected by a sky bridge. A beautiful patio and café area between the towers acts as a space for employees to re-energise, enjoy the outdoors and connect with fellow employees. The LEED Gold interior exhibits sustainability in building design and construction, utilising less water and energy to reduce its carbon footprint.

Designed and built for engagement section
Taking inspiration from urban spaces

The core of M Moser’s design process started with approaching the Medallia workspace as a city, or “offi(city)”. With an ultimate headcount of around 1,500 employees, the Medallia community represents a larger population than many towns in California. In studying maps of cities from across the world, the team was intrigued by the potency of the public realm that occurred in leftover spaces between buildings and how these social spaces adapted over time.

This inspiration, combined with an understanding of Medallia’s culture of collaboration in open spaces, led M Moser to consider an “active void” to create connection throughout the office, just as cities use small pockets of space as gathering areas in parks, plazas and passages.

Designed and built for engagement section
Designed and built for engagement section
Broadening the route of discovery

Enclosed rooms were strategically placed so that the spaces between them would create secondary “rooms without walls”. Transformed into open, collaborative spaces, meeting rooms, and casual areas for quieter conversation and independent work – these settings support productivity, no matter where or how people want to work.

This collage of open spaces, adjacent to larger meeting rooms, creates a visual layering where each person can stay connected to the work, activities, and social heartbeat of their coworkers. No prescriptive path leads through the space, a different way – a different path – can always be discovered, sparking new interactions and unexpected conversations.

Designed and built for engagement section
Empowering through aesthetics

Although there are only five standard room types, the project embraces variety through construction and the creative use of materials. Wood pre-fabricated panels, each constructed using different stains and assembly techniques, provide immense diversity through a minimal palette of materials. Against this backdrop, vivid furnishings and décor from across the globe add to the sense of discovery and destination on each floor plate.

M Moser developed a framework of furniture and finish options for co-design workshops where Medallians were engaged to select finishes, which they elaborated with accessories and décor that spoke to that specific culture. This not only developed an aesthetic richness based on many different points of view, but empowered employees to connect with the office in a new way, creating an immediate sense of ownership from the day they moved in.

Designed and built for engagement section
Designed and built for engagement section
Innovating through collaborative design & build

The workspace showcases the innovations that can be achieved through close collaboration between design and construction, using an architect-led, design-build process. The nuances of construction cost and methodology were not a deferred consideration, but instead a catalyst for an innovative approach to the conventions of construction that was symbiotic with our design concept.

Designed and built for engagement section
  • Status Completed
  • Area 210,000 sq ft
  • Completion date 2017
  • Location San Mateo, CA
  • Sustainability LEED Gold - Interiors
  • Photographer Emily Hagopian
  • Awards

    2018 IIDA NC Honor Awards - People's Choice Award

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.