Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture

New Relic,
San Francisco

San Francisco based technology company, New Relic, was looking for a partner to enhance innovation and accommodate growth through reinventing their existing space in the heart of San Francisco’s dynamic SOMA district.

M Moser had provided the design for New Relic’s prior build out and was selected to take a fresh look at their space and provide full services from strategy and design through construction. The valuable experience and knowledge of the M Moser team minimised the on-boarding process and complemented the speed to delivery.

Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Key highlights
  1. Addressing growth and flexibility while providing a variety of settings to accomodate user needs.
  2. Bringing a unique and progressive workplace culture to life through impactful interior design.
  3. Embracing workplace wellness and connection to nature through biophilia, access to daylight, material choices and more.

Scroll down for more.

Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Planning for the future

New Relic was experiencing a shortage of the right type, size and overall quantity of workspaces. Additionally, people were spread across floorplates, creating a visible separation from other teams. Headcount projections indicated the need for flexibility to accommodate additional capacity and provide the ability to expand within the existing real estate.

In choosing to remain in their existing space, New Relic had the opportunity to take advantage of four large, open, rectangular floor plates as well as the surrounding views of the San Francisco waterfront.

Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Defining success factors

During M Moser’s strategy process, research interviews with executives and heads of departments were conducted to understand New Relic’s core needs and business goals.

Four key success factors were defined for the project: 

  • Improving connectivity and cross-collaboration between teams
  • Attracting top tech talent whilst retaining its workforce
  • Creating more chance interactions and opportunities for innovation
  • Providing new ways of working for people to focus and be inspired
Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Bringing company culture to life

New Relic is both bold and subtle; the result of being a progressive but established company. With its quirky culture, the client wanted their space to stay casual and welcoming. The interior design expresses this with rich, saturated hues, and warm, organically textured finishes.

It was important to provide new ways for their people and organisation to continue to be drivers of advancement in their industry. That meant having the right type of spaces to support the behaviours that would sustain this growth.

This was manifested in the design’s high meeting space to headcount ratio and combined with colourful, energising finishes to spark creativity.

Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section
Taking inspiration from location

The team sought to reflect the varying beauty of California through the design palette for the four floors. Each floor was inspired by a different biosphere found across the state - desert, forested mountains, Mediterranean grassland, and coastal forests.

Each region has distinct ecological communities of plants and animals, reflecting New Relic’s global footprint, but great diversity within every office.

This concept drove the unique interior scheme and plantings found in the four elevator lobbies. Floors are connected through the use of a shared colour palette sprinkled throughout the spaces in the form of phone rooms and alternative work areas.

Natural elements and textures

Natural elements within the built environment are incorporated to decrease stress and enhance creativity. Open office spaces are situated to optimise access to natural light and provide expansive views of the San Francisco Bay. Plant walls greet employees and visitors in every elevator lobby, while biomorphic patterns can be found in the carpet and wall graphics.

New desks and built spaces float within the open office and feature wood surfaces or panelling, fully embracing natural materials. In addition, a fireplace in the large all-hands/dining space, as well as a café and coffee bar, bring opportunities for impromptu meetings and warmth to the area complemented by walnut texture millwork and oceanic green tile.

Updating an existing HQ to enhance connectivity and culture section

Invigorating workplace culture in a unique space that enhances connectivity and collaboration, New Relic’s San Francisco headquarters is a tool for talent attraction and retention. Driving the advancement of both people and organisation, the design supports the behaviours to promote sustainable growth.

  • Status Completed
  • Area 6,800 sq-m
  • Completion date 2019
  • Location San Francisco
  • Photographer Emily Hagopian

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Subscribe

Thanks, you're subscribed.