Transforming a working culture from mechanical to dynamic

Renault-Nissan-Mitsubishi,
Chennai

With a sizable office space of 900,000 sq.ft spreading across three buildings and eight floors, Renault-Nissan-Mitsubishi (RNM) was looking to transform its working culture form traditional and mechanical to dynamic and collaborative.

This was driven by two key objectives - from a strategic standpoint, the RNM alliance sought to promote “maximum efficiency by combining the strengths of all three companies and developing synergies through common organisations, cross-company teams and shared platforms and components”. From an HR perspective, it required a brighter, more open and engaging space that would attract and retain a younger workforce.

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section
Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

Cultivating a collaborative culture

RNM’s desire for a cultural transition from mechanical to collaborative was fuelled by its leadership who collectively called for an open office arrangement to encourage inter-department interaction and eliminate “cabin culture”. M Moser’s approach was to re-plan the space to include open office seating with “collaboration intervals” and a variety of areas such as an amphitheatre meeting room, focus booths and breakout zones to encourage informal and open discussions.

The main entrance on each floor has been transformed into a centralised area, where employees can gather for group discussions or a short break. 

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

While RNM’s business encourages interaction and collaboration, it also values privacy. To maintain this value, we utilised acoustic materials, noise cancelling and privacy panels in the collaboration areas. As a more subtle nod to privacy, the storage cabinets are strategically placed as a partition between the open seating and collaboration spaces.

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

Aligning the brand experience

Though the building essentially houses three different brands, RNM requested that no specific brand colours were to be used in the new workplace. General accent colours and a variety of textures were used to infuse energy into the space, but without favouring the branding of Renault, Nissan or Mitsubishi and therefore enabling RNM to integrate the teams from across the three companies.

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

Quality results designed to cost

RNM’s products incorporate high design, yet remain affordable. This was the same for the firm’s expectations of M Moser – to deliver an aesthetically impactful and value-driven workspace. Our team approached this challenge by engaging a single contractor for most of the materials and new furniture, enabling flexibility on cost. We were also able to achieve significant value engineering through quality-oriented, economical brands, while the existing furniture was refurbished and reused in the back-office areas.

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

Design studio

As a step towards cultivating the Nissan values of innovation and technology, M Moser conceptualised a design studio – a zone specifically created to promote ideation, innovation and concept development. The design studio has been developed to encourage ease of movement with a single cluster of desks at the centre and the rest of the seating aligning the walls. It is also equipped with wall-to-wall writing surfaces as well as space to display research and enable seamless discussions.

Transforming a working culture from mechanical to dynamic section

Auditorium & café

The purpose of the auditorium is to facilitate town hall meetings and serve as a global virtual forum to interact with teams from different parts of the world. In line with RNM’s brief, the M Moser team designed the auditorium to accommodate over 350 seats with an advanced AV system, while maintaining the acoustics of the space.

The cafeteria has a capacity of over 450 with a live kitchen. The main concern for RNM was controlling noise intensity during lunch hours. To address this challenge, M Moser designed the café in an L shape and used acoustic panels to optimally control noise levels. 

When the first phase of refurbishment was successfully delivered, RNM was keen to partner with M Moser for the design of the subsequent phases. The outcome of phase one was so well received that RNM wanted to use it as a benchmark for future projects. Through smart design and strategic workplace planning, we enabled RNM to reorient its workplace culture to be in stride with its evolving working styles.

  • Status Completed
  • Area 490,000 sq-ft
  • Completion date 2018
  • Location Chennai, India
  • Photographer Purnesh Dev Nikhanj, Vitus Lau

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.