Providing high-quality medical services in an extraordinary setting

Sightour Ophthalmic Hospital,
Hangzhou

When Sightour set up its first hospital in China, not only did it need a flagship medical facility to provide high quality, professional healthcare services, but it wanted to reinforce brand image. There was an aspiration to establish an exceptional reputation and set a benchmark for future facilities.

Engaging multi-disciplinary teams, M Moser provided a full range of services including medical planning, interior design, purification design and construction, MEP engineering, storefront renovation and signage system design for the 2,000-sqm facility.

Greenland Central Plaza in facility location at Canal CBD

Greenland Central Plaza in facility location at Canal CBD

Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section
Project overview
  1. The historical origins of the site and the brand vision have been combined to create a unique experience with a futuristic feel.
  2. A calming and harmonious, people-friendly interior provides patients with a warm, comfortable and reassuring medical experience.
  3. Advanced operating room design concepts and techniques facilitate excellent, accurate and safe medical services.
  4. Integrated project services optimise space usage efficiency and the patient experience.

Scroll down for more.

Fusing site history with a futuristic look-and-feel

Located in a complex along the Beijing-Hangzhou Grand Canal, the facility occupies a three-story standalone building with a strong historical heritage that inspired the design.

In order to make the most of the site’s origins, water and light elements guide the design, blending aspects of the canal’s past with a bright future.

 

Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section
Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section

Taking the form of a pupil, the iconic central graphics in the lobby represent the strength and professionalism of Sightour’s ophthalmic services, taking contours of Hangzhou’s landmarks to create a memorable, round-shaped skyline.

Linear light bars and metal strips create visual depth and variety, drawing the visitor’s gaze to the brand logo on the far side.

Curating an elegant user journey

As ophthalmic diagnosis and treatments are all about precision, the facility’s interior design pays close attention to detail, providing a patient-centered environment for “serving the clinic and benefiting patients”. By adopting advanced medical design concepts and construction techniques, spaces including the examination, consulting, and operating rooms have been designed to address the vision of “medicine evolving through technology”.

Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section

Embracing human-centric design

The storefront design uses simple colours and materials to create a striking, memorable entrance, greeting patients and visitors with a welcoming gesture. Arriving at the children’s area at the corner of the ground floor, cushions, rounded-corner steps and furniture provide a safe space for play.

Supporting comfort and relaxation

To address patient wellbeing and transparency, consultation rooms feature floor-to-ceiling glass windows. Bringing in natural light and establishing visual connection with the outdoor space, this comfortable, warm environment provides a place for patients to relax.

Bright coloured furniture in the ophthalmic examination rooms brings vitality to the clinic environment.

Blending multi-functional space with aesthetics

The top floor has been designed for education, training and as a workspace for staff. Matching the pupil-inspired central graphic in the lobby, the ceiling and floor of the education space strike visual familiarity. Wall mounted lighting design is consistent with the lobby, helping patients feel at ease. The strip light in the training room adds details to the wooden wall while providing a subtle source of light during presentations.

A combination of white walls and wood grain in the public corridor provide a natural sense of space, extending the depth of the view. The skylight introduces ample natural light, creating an open and delicate view to resemble the successful visibility that can be obtained from the company’s eye treatments.

Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section
A specialised treatment environment

To highlight Sightour’s professional, high-quality medical service ethos, the team focused on people-centric design. This addressed day-to-day circulation, medical equipment placement, and varied treatment experience by age group. The approach balances natural, comfortable, and simple design with a sense of vibrancy, efficiency and convenience.

Electrically controlled glass observation windows sit on one side of the operating rooms near the public corridor. By adjusting the glass transparency, patients and their families can observe the operation process before surgery, to help ease concerns. In addition, the design of the operating rooms takes into account the space requirements of clinical training.

Providing high-quality medical services in an extraordinary setting section

The clean surgery room is specially designed to meet the various diagnosis and operation requirements of presbyopia, femtosecond, cataract and ICL surgery, based on a full range of patient demographics population. A range of harmonious floor patterns and colours provide a departure from the cold and monotonous stereotype of operating rooms to relieve and de-stress.

The hospital has raised the Level 1 laminar flow purification of operating rooms to the standards required for heart and brain surgery.

Optimising delivery results

According to environmental requirements for the use of precision equipment and purification level specifications in the operating area, the MEP design uses the law of laminar flow fluid movement. Controlling the airflow direction through the pressure difference between inside and outside the operating rooms ensures all air cleanliness requirements are met. The team also improved and upgraded the cooling and heating sources, sewage treatment, hot water systems, water purification, and power distribution systems.

Supporting visitor navigation through the building, an environmental signage system adopts a high degree of saturation. Making use of different shapes from across the physical space, this brings a consistent sense of familiarity and technology to the interior.

Following close collaboration between M Moser and the Sightour management team, in July 2020 the Sightour Ophthalmic Hospital became the brand’s first operational site in China. Loyal to its vision of “medicine evolving through technology, quality gaining trust and becoming an industry leader”, Sightour’s new facility demonstrates a deep-rooted commitment to providing safe patient diagnosis and treatment. Combining natural tranquility with modern techniques, this flagship medical facility serves as a robust support for Sightour’s ophthalmic practice.

  • Status Completed
  • Area 21,500 sq-ft
  • Completion date 2020
  • Location Hangzhou
  • Photographer Edward Shi

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Subscribe

Thanks, you're subscribed.