Paving the way for the workplace of the future

Roche,
Hong Kong

Relocating staff from the city centre and introducing a fully agile working model were two key challenges Roche selected M Moser to address for its new workplace. Guided by a purpose to improve lives for 125 years, the company envisioned a socially engaging and innovative work environment designed and built around the needs of its people.

M Moser supported this transformative change by engaging with staff across the organisation and listening to their preferences early on to co-create a unique and personalised workplace. Activated by cutting-edge technology, flexible working arrangements, and a focus on improving well-being, this new environment redefines perceptions of what the office of tomorrow can achieve.

Paving the way for the workplace of the future section

Alex Watkins shares the design inspiration behind Roche’s new workplace

Project highlights
  1. M Moser organised visioning and creative workshops with Roche senior management and staff in the early development phase to create a personalised workplace that fits all needs and preferences.
  2. The user journey is enhanced through digitalisation, featuring unmanned reception kiosks, an AI-powered welcoming screen, smart lockers, and a digital vending machine.
  3. Creative discussions with staff revealed a vibrant culture that needed to be reflected using a variety of social settings, including public and private hubs, a video-gaming room, and a flexible space for fitness activities.
  4. As one of the most sustainable healthcare companies, well-being and flexibility are prioritised with the subtle addition of greenery, 100% clean and monitored air, maximum daylight, and a spacious interior.
    For more detailed information on this project, please scroll below.
Paving the way for the workplace of the future section
An inclusive process from the outset

Transitioning from an office with 100% assigned desks to an activity-based workplace with hot-desking implicates a shift of mindset with entirely new working habits. M Moser eased this transition by organising visioning and creative workshops with Roche senior management and staff in the early development phase.

Those immersive sessions revealed a common interest in encouraging social interactions by virtue of public and private work settings, and the need for fun design elements to create a memorable experience. Additional conversations addressing our expertise in integrated workplace technology also influenced the digitalisation of this office through multiple touchpoints.

Paving the way for the workplace of the future section

This holistic approach established an inclusive and transparent collaboration between M Moser and Roche, offering the opportunity to design and build an environment that fits all personalities and expectations. Integrated services ranging from change management and design to engineering and construction provided comfort and confidence in the delivery of a distinctive workplace that captures the passion behind the company’s pursuit of excellence.

Powered by advanced technology

Mirroring ambitions to digitise and personalise healthcare, the entrance of the new Roche workplace enhances the arrival experience with unmanned reception kiosks behind a sliding door. Guests are emailed a QR code ahead of their visit, which they must scan upon arriving to alert the person who initiated the invitation of their presence. Powered by artificial intelligence (AI), a large screen greets visitors with weather forecasts and meaningful insights on the number of lives saved by Roche medicine and diagnostics, adding an emotional connection that sets the stage for a memorable office journey.

A smart booking system for hot-desking and lockers, as well as a digital vending machine activated through a mobile application, are additional digital innovations available to Roche staff. Their seamless integration creates the ideal work environment of the future; one that empowers its people with advanced technology and provides the necessities to do their life’s best work.

Paving the way for the workplace of the future section
Achieving a utopian state

Conversations with staff revealed a vibrant culture that thrives on the notion of its whole being greater than the sum of its parts. This inclusive and collaborative process helped to develop the idea of a utopia, where aspirations from employees are thoughtfully considered to imbue a stronger sense of community in every corner of the new workplace.

One of the most notable highlights is the introduction of two social hubs. Behind the AI-powered screen in the entrance stands a spacious and multi-functional front-of-house, where the open pantry and seating arrangements nearby can become a wider space for townhall meetings and future TED Talks. This social hub promotes a culture of knowledge-sharing with an incubation centre for external communities to work and collaborate, as well as a video-gaming room for staff to unwind and connect in a fun environment.

Located on the opposite side of the office, the second social hub offers a more intimate setting with a café and a separate learning space, which can be repurposed to promote different types of fitness activities using movable furniture and adaptive configurations.

Unassigned desks around the workplace encourage movement and provide a vast range of choices as to where and how people work, with custom-designed inspirational quotes strategically illustrated across the office to elevate the user journey.

A step-up quiet zone near the private social hub makes efficient use of the additional floor-to-ceiling space and creates a quirky atmosphere in an overall casual environment.

Paving the way for the workplace of the future section
Paving the way for the workplace of the future section
Paving the way for the workplace of the future section
Prioritising health and flexibility

In honour of its reputation as the most sustainable healthcare company, as recognised in the Dow Jones Sustainability Indices for the tenth year running, health and wellness ranked as top priorities for this new workplace. Large windows enveloping the entire floor plan infuse maximal daylight and offer unobstructed views of the outdoors to improve quality of life within the built environment. Quality of air and water is also regularly monitored to ensure Roche staff can work in the healthiest and most productive conditions.

Backed by cognitive science on brain activity, small decoration hangs from the ceiling in each open office space to help Roche staff to unplug and feel more mindfully engaged. As a global research-based healthcare company concerned with improving lives, the well-being of its own people is omnipresent.

Paving the way for the workplace of the future section

Plants meticulously placed around the office help to clean the air and bring more nature inside the workplace, including a mini garden between the front-of-house and a large conference room. Coupled with a spacious interior, their integration instils tranquillity and comfort in an otherwise hyperactive city. 

Paving the way for the workplace of the future section
Leveraging the power of cutting-edge technology and social interactions, this workplace brings Roche to the forefront by empowering staff to do “what patients need next” in the most innovative and collaborative environment. Driven by a widespread passion to transform lives, it brings people closer together and sparks inspiration across the organisation.
  • Status Completed
  • Area 12,400 sq-ft
  • Completion date 2019
  • Location Hong Kong
  • Photographer Harold de Puymorin

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.