Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace

Splunk,
San Francisco

When San Francisco based technology company, Splunk, decided to expand to accommodate rapid growth, it didn’t have to look any further than the building next door. A historic brick and timber structure located adjacent to the existing location was the perfect fit for a growing team.

Three stories of multi-paned windows bring natural light to large floor plates with high ceilings that add to the open and airy aesthetic. Originally constructed in 1907 as a printing and stationery warehouse, the building also offers a rich history – most notably its time as a meatpacking factory and the first home of Gallo Salame.  

Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Key highlights
  1. Creating a flexible and collaborative space for a growing team that celebrates spontaneous connection and flexible working styles.
  2. Reflecting brand and values, the design showcases the connectivity of Splunk’s people and its dynamic way of working.
  3. Warm woods and unique textures complement the exposed brick and timber while subtly referencing the unique heritage of the building and the city of San Francisco.

Scroll down for more.

Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Celebrating a unique heritage

To celebrate the historical significance of the building, M Moser centred on the concept of a market as a design theme. Each floor takes inspiration from an aisle in a food market – wheat/grains, canned goods, dairy, produce, and meat. Colours, finishes, and materials are reflective of each category and bring a unique and distinct aesthetic while subtly referencing the heritage of the building and the city of San Francisco. Warm woods and unique textures complement the exposed brick and timber, as well as the overall theme.

Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Enhancing a dynamic culture

The new design was carefully considered in order to connect visually with Splunk’s existing aesthetic while enhancing its collaborative work style and dynamic culture. Flexible and easy to modify depending on user requirements, hoteling and small meeting rooms are dispersed throughout the workplace. Multi-functional spaces with varying technologies are provided to encourage casual brainstorm sessions and conversations.

Writeable walls, video conferencing, and flexible furniture enable both focused work and socialisation throughout. Each floor features a showcase banquette highlighting the design theme, providing a unique setting for the spontaneous interactions that are central to Splunk’s way of working. The entire workspace offers a variety of options, from group collaboration areas to focused work zones. Employees have the choice to find the right workspace to support what they need to accomplish.

Opportunities for connection

Splunk’s central all-hands space is designed to inspire a variety of activities and gathering types. From private chats to formal conversations, a mix of conference rooms, booths and mobile settings are available. In addition, the area easily converts from casual cafe tables and seating to an open all-hands space, suitable for large meetings and gatherings. A folding glass wall links the indoor environment to a spacious outdoor patio for extra room when hosting events and celebrations.

Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Navigating the challenges of a historic building

In coordinating the build collaboration, M Moser had to navigate complexities posed when working in a historical building. Extra care and coordination was critical to ensure the original brick envelope was not compromised or damaged in any way. Creative selections were required when choosing suitable lighting and floor finishes to match low ceilings and sloped floors. Efforts were successfully synchronised between all parties to ensure the best design and the ultimate success of the project.

Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
Splunk’s new workplace provides layered opportunities for a variety of activities, connecting Splunk employees to each other, the building’s history and the city of San Francisco.
Historically inspired design for a flexible and collaborative workplace section
  • Status Completed
  • Area 100,850 sq-ft
  • Completion date 2020
  • Location San Francisco
  • Photographer Emily Hagopian

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Subscribe

Thanks, you're subscribed.