A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth

Thermo Fisher Scientific,
Shanghai

Thermo Fisher Scientific, the world’s largest provisioner of scientific instrumentation, opened a new customer experience centre in Zhangjiang Hi-Tech Park, Shanghai. The facility, the biggest of its kind in Thermo Fisher’s global network, aims to facilitate local partnerships and elevate the development of science and technology. It is also a tool for strengthening its “rooted in China, and serving China” growth strategy.

Partnering with Thermo Fisher, M Moser offered integrated services including a site feasibility study, space planning, interior design and construction.

A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section
A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section
Project highlights
  1. Contributing to the site feasibility study and leveraging deep engagement to inform a holistic approach to space planning, interior design and construction
  2. Creating a high-tech experience to reflect Thermo Fisher’s position as a leader in scientific research
  3. Imprinting brand elements throughout work areas and space planning to support scientific activities and staff needs

Scroll for more information.

Engaged during site selection

Thermo Fisher’s Customer Experience Centre in China is equipped with 45 laboratories, including the Life Exploration Centre, Nano Electron Microscopy Centre, and 7 sample preparation laboratories, housing nearly 500 high-precision instruments.

Encapsulating several challenges in one, the facility needed to incorporate a comprehensive visitor experience and support staff work while meeting the requirements of high-precision instruments to address temperature, humidity, and earthquake resistance challenges. By advising on site selection, the team was able to recommend a unified design solution early in the project.

A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section
A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section

The facility’s typology as a single-tenant building supports a fluid visitor experience, while offering flexibility for future functional expansion. High ceilings emphasise a culture of connectedness through expansive views and integration across different functional areas.

The ceiling height of the ground floor reaches five metres to host large instruments in the 1F key laboratory. To address safety considerations on load bearing, installation conditions and resistance to vibration, a basement has not been incorporated below the structure.

The facility is within reasonable distance of the subway whilst incorporating the vibration resistance requirements to protect high-precision instruments. This addresses both commuter needs and staff wellbeing.

A tech-enabled journey

Thermo Fisher strives for excellence in serving life and medical sciences. Its customer experience centre also needed to reflect leadership. This has been achieved by integrating advanced high-tech facilities to elevate the experience.

Holographic projection devices have been set up in the elevator lobby to emphasise company branding and visual narratives about the company.

A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section
A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section

Featuring flexible furniture arrangements, the multi-functional space on the ground floor has been designed for informal meet-ups and product exhibitions hosting up to 70 people. A 165-inch LED HD screen has also been installed to provide easy access to digital content.

Supporting regular informal meetings between staff and visitors, collaboration spaces have been planned with digital screens to accommodate presentation needs. One of the meeting rooms is equipped with two 360-degree rotatable screens enabling flexibility while reducing footprint.

A human-centric, branded environment 

As users enter the second floor from the elevator, a branded wall featuring molecular structure captures attention. An adjacent waiting area signals the start of a new journey into the work area, setting itself apart from the public space on the ground floor.

A state-of-the-art experience centre to support scientific research and business growth section

The work area adopts a cellular arrangement to offer privacy for focus work, critical to scientific researchers.

Honouring molecular structures in the ceiling and lighting design, and maximising daylight, the work area provides an open and bright setting to enhance the everyday work experience.

The café embraces vibrant colours and artwork to encourage relaxation. Group discussion booths have been planned around the core to provide space for brainstorming and casual meetings.

Versatile work settings provide freedom-of-choice for staff based on activities and work groups. These include standing collaboration rooms, phone booths, meeting rooms and board rooms.

In partnership with Thermo Fisher, M Moser has delivered a hybrid customer experience centre to support visiting, meeting and work activities all in one place. The result is a tech-fulfilled workspace that enables collaboration and business development while serving as a backbone for high performance and productivity.

  • Status Completed
  • Area 31,000 sq-ft
  • Completion date 2020
  • Location Shanghai
  • Photographer Vitus Lau

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.

Subscribe

Thanks, you're subscribed.