Integrating design-build to drive in a new direction

Qoros,
Jiangsu

The project at a glance:
  • Architecture departs from the original design with the addition of a brand-defining glazed ‘swerve’ and a dramatic canopy
  • Swerve’ is echoed in the shape of a central void space within the building
  • Internal layout is largely open, fluid for enhanced circulation, communication and collaboration
  • Customer/dealer-facing ground-floor showroom zone designed for flexibility
  • 2016 winner of AIA International Region Honor Award for Interior Architecture
Integrating design-build to drive in a new direction section
Integrating design-build to drive in a new direction section

A change of direction – from the inside out

Qoros was determined to realize an architectural upgrade.  The automotive manufacturing company believed only a full-scale upgrade can help the brand fully express its concepts of flow and energy. M Moser’s integrated design-build project team subsequently stepped in, when construction had already begun, re-envision the design. 

This geometrically clean building with its dynamic swerve is the headquarters of Qoros, a new generation Chinese carmaker aiming to match established global brands in quality, style and performance.

Rather than starting with the exterior and working inward, the team evolved the revitalised design from the inside out. Analysis of how interior spaces would respond to the movements, activities and collaborative working styles of end-users determined their functions, shapes, dimensions, adjacencies and interconnections, and ultimately led to the transformation of the building’s façade.

While retaining as much as possible of the completed building infrastructure, the subsequent aesthetic and spatial transformation was dramatic, encompassing a reimagined façade, a new MEP scheme, and new interiors. The project team’s design-build approach enabled design, procurement and construction to proceed simultaneously, meeting the project’s original timeline for completion.

Integrating design-build to drive in a new direction section
Integrating design-build to drive in a new direction section

A new façade reflects brand values, interior functions

The glazing which now floods the building’s atrium with natural light also forms the defining feature of a revitalised exterior. Replacing an expanse of plain wall proposed in the original design, the glazed ‘swerve’ feature, with its canopy that seems to grow out from its base, brings a kinetic three-dimensional element to the building’s otherwise straightforward box form, a fitting expression for a brand whose essence is movement.

Inside the completed design, the flowing, highly interconnected internal layout presents users with minimal barriers to free movement and communication. Cutting through the centre of the building is a diagonal atrium with a central entryway and showroom at its base. From here, the zigzag form of a staircase ascends to connect all floor levels.

Integrating design-build to drive in a new direction section
Integrating design-build to drive in a new direction section

The project team’s ‘inside-out’ approach enabled interiors to be planned for optimal energy efficiency and end-user wellness. Supporting functions, for example, are located in the building’s middle bay, and office functions grouped at north and south window bays. This created clear functional zoning and enables full exploitation of natural light, reducing dependency of artificial illumination and contributing to a healthier work environment.

Other parts of the façade similarly resulted from the team’s ‘inside-out’ approach. The strip windows that extend from both sides of the ‘swerve’ reduce heat gain and glare in office areas, while their parallel horizontal layers visually emphasise the ‘swerve’s dynamism.

Integrating design-build to drive in a new direction section

Inherently sustainable

Sustainability was a basic consideration for the M Moser team as they evolved and then constructed the ‘revitalised’ design. Material waste was minimised by retaining virtually 100% of the infrastructure already completed and using it as the basis for the new design.

  • Area 122,795 sq-ft
  • Completion date 2013
  • Location Jiangsu, China

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.