Space that encourages people to flow according to their activities

Ogilvy & Mather,
Kuala Lumpur

Over the years, the Ogilvy & Mather Malaysia offices expanded in a piecemeal fashion, with its 260 employees working from isolated ‘islands’ dispersed across four non-consecutive floors of a building in Damansara Heights, Kuala Lumpur.

Thus, when it acquired a new office space, Ogilvy had something bolder than yet another expansion in mind. The new space became the key for consolidating the firm’s widely dispersed staff members onto two sequential floors within the same building.

Space that encourages people to flow according to their activities section
Space that encourages people to flow according to their activities section

M Moser and Ogilvy arrived at the design solution via an intensive process of consultation and collaboration. Taking the client’s strategic and end-user needs into consideration, the space emerged with an exceptionally large common area as its focal point. “The common area was designed as a place to which staff and clients alike will naturally gravitate, and once there, relax, engage and communicate,” said Ramesh Subramaniam, M Moser Kuala Lumpur.

 

Space that encourages people to flow according to their activities section

The common area’s focal point is a circular bar, complete with beer tap. As well as striking an obvious welcoming note, this feature marks the start of a journey through a series of comfortable lounge-cum-café-type settings, complemented by a variety of functional spaces. These includes a timber-lined ‘Japanese Box’, a formal meeting room featuring a circular table and tree structure, tactile fabric ‘pods’ for more intimate discussions, and an ‘interactive wall’ with disappearing table and stools.

Space that encourages people to flow according to their activities section

The sheer size and flexibility of the common area allows it to accommodate multiple functions simultaneously, or to be used for large gatherings and events. As well as catering to the casual and ad hoc, its scope includes more formal settings in the form of small meeting rooms and a single, high-capacity conference room. Distinctively, the latter contains a circular table surrounding a tree structure, placed slightly off-centre as a visual ‘trigger’ for focusing minds.

Space that encourages people to flow according to their activities section

An expanse of polished white floor cues a transition between the overtly collaborative common area and the carpeted office area. In plain view, the latter resembles a ragged crescent whose irregular exterior wall militated against the long sightlines usually necessary to create a workspace with a natural ‘flow’.

Nevertheless, the need for a collaborative, free-flowing and transparent environment led the client and project team to evolve the working area as an essentially open-plan space.

Space that encourages people to flow according to their activities section

To instil that sense of ‘flow’ and communication despite the architecture, the designers created an environment that lures the eye outward and upward rather than through the space, via the thematic interplay of ‘space below’ (the daily world) and ‘space above’ (the world of inspiration).

A brand-appropriate sense of dynamism and creativity would be stimulated by shifts of aesthetic theme and a sophisticated palette of visual and textural cues. Among the most notable features are a series of evocative tree structures, illuminated circular openings in the ceiling, and a lively mix of baroque, modern, natural and industrial décor cues. The repeated use of red subtly brings a visual coherence to the design

Space that encourages people to flow according to their activities section

Team areas for Ogilvy Action, Ogilvy Public Relations, and Redworks are established consecutively along the arc of the ‘crescent’. Though each area includes dedicated features suitable to the teams’ specialisation (respectively, events and shopper marketing, public relations and print/digital production), the open plan ensures that people and ideas can flow unimpeded between them.

We are delighted with this office, and not just because of its striking aesthetic qualities. We are even more pleased to see people using it as intended; the common area is always a hive of activity and interaction, and we see staff flowing easily through the workspace,” said Zayn Khan, Group Managing Director, Ogilvy &Mather Malaysia.

  • Status Completed
  • Area 9,700 sq-f
  • Completion date 2009
  • Location Kuala Lumpur
  • Photographer Jack Shea

Contact

If you are interested in working with us, have a look at our careers page.